Waarom is funderingsherstel nodig?
Eigenlijk een open deur. Een woning of ander pand waarvan de fundering gebreken vertoont, gaat verzakken, met alle nare gevolgen van dien, zoals scheuren in de muren of erger. Het enige wat echt helpt om nog meer schade te voorkomen is funderingsherstel. De fundering moet het gebouw met gemak kunnen dragen. Houten funderingspalen kunnen in de loop der jaren gaan rotten en betonnen fundering kan betonrot en/of scheuren vertonen. Dan praten we over schade aan de fundering en uiteraard is dat in de meeste gevallen goed te herstellen.
Funderingsgherstel bij kelderbouw
Nu even terug naar de kelderbouw. Over nieuwbouw-kelders hoeven we het niet te hebben, want dan wordt de fundering meteen goed gemaakt. Maar bij het onderkelderen van een bestaand pand, of bij renovatie van de oude kelder of souterrain, of bij het ombouwen van de kruipruimte tot kelder voldoet de fundering vaak niet aan de eisen. Souterrain en kelder worden meestal wat verdiept om voldoende stahoogte te bereiken. Bij onderkelderen en een kruipruimte is het verdiepen nog veel ingrijpender. Met als gevolg: de fundering moet aangepast worden.
Tip
Nieuwsgierig naar de technieken die wij gebruiken voor funderingsherstel of aanpassing van de fundering? Meer weten over de voordelen van de combinatie met kelderbouw? Of over kosten en vergunning? Lees ook onze toekomstige blogs!